duminică, 2 august 2015

Interior și Exterior




Din ciclul De ale mele

Pe zi ce trece ne putem da seama din ce în ce mai ușor cum între interior și exterior nu există nici o separare. Foarte multe persoane mi-au pus întrebări legate de eterna căutare: ”Ce nu văd în mine însumi/însămi? Ce am de curățat încă în mine și nu văd?”

Răspunsul este relativ simplu: Privește atunci în afara ta. Uită-te la oamenii care sunt în jurul tău, cu care ești într-o anumită relație de prietenie, colaborare, ierarhică, intimă. Studiază modul în care te raportezi TU la ei, nu ei la tine. Vezi care sunt reacțiile/judecățile TALE față de ei. Obiectul de studiu ești TU nu ei. Studiază-ți propriul TĂU comportament pentru a descoperi unde sunt ”bubele”. Ceilalți pot fi în multe feluri oglinda ta. Important este pe ce se axează ATENȚIA TA.

Dacă vei studia comportamentul celorlalți ca să le găsești lor bubele, TU personal nu vei avea nici un câștig. Dimpotrivă. Vei fi în judecată și etichetare. Nu mai vorbesc de faptul că ego-ul uman va aduce imediat și o comparație de tipul ”mai bun sau mai puțin bun”, lucru care ar trebui să-ți liniștească/întărească aerele și pseudo-judecățile pe care le ai despre tine însuți.

Tu însuți ești un obiect de studiu suficient de interesant ca să-i consacri cea mai mare parte a timpului tău, dacă nu chiar tot. De ce? Pentru că numai studiindu-te ce simți, ce crezi, ce reacții, amintiri îți trezește și ce porniri îți stârnește poți vedea ce rădăcini mai profunde ai de căutat.

Dacă nu ne cunoaștem suficient de bine pe noi înșine, nu vom ști ce stimul ce reacție ne stârnește, dacă acea reacție este sau nu justificată sau în aliniere cu cine noi alegem să fim. Nu este o treabă plictisitoare și nici ușoară, motiv pentru care numai cei cu adevărat determinați să evolueze se apucă de ea. Pentru restul, viața este ceea ce li se întâmplă.   

Vremurile care se apropie sunt foarte interesante din toate punctele de vedere, pline de provocări, suișuri și coborâșuri. Dacă nu ne cunoaștem pe noi înșine suficient de bine, cum ne vom raporta la ele? Cum vom ști ce să aplanăm și să lăsăm să treacă și ce să amplificăm pentru a putea obține maximumul din acea situație/stare?

”Cunoaște-te pe tine însuți” spunea Socrate, și el nu se referea la corpul fizic, chit că multă vreme așa s-a crezut. Conștiința umană a evoluat suficient de mult ca să știm că ”tine însuți” este cu mult mai mult decât forma în care locuim temporar. Când te cunoști pe tine însuți poți să te asiguri că ȘTII cum vei acționa/reacționa în orice situație. Și atunci viața nu mai este ceea ce ți se întâmplă ci ceea ce TU alegi să trăiești.


Namaste!

Monica Poka

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.